20-03-04
Nya bläckpatroner till skrivaren? Här kan det skilja mycket i pris. När jag leter upp den patron jag mest använder, HP303, så finner jag ganska stora skillnader. Bland ett antal nätleverantörer samt Clas Ohlson så är 123ink.se den billigaste. Detta då även frakten på 49:- är inräknat.

20-02-18
Fotograferar du inte bara i jpg-format utan även med RAW. Dessa har förut inte kunnat läsas med Windows. Men nu finns tillägget för Windows 10 för de som har version 1903 eller senare. Ladda ned från Microsoft Store! Klicka på förstoringsglaset och skriv raw. Leta upp Raw Image Extension App och hämta ned den och installera. Sedan kan du läsa raw-filerna i Utforskaren.

20-02-17
Efter tio år med Windows 7 så har Microsoft upphör med supporten. För de som ännu inte avser byta till exempelvis Windows 10 så är det dock bra att läsa mer om detta här!

Dåligt ljud i TV:n. Trots att ljudet i nyare apparater blivit bättre kan ändå kvalitén höjas efter tycke och smak och även givetvis plånbok. LG har en "limpa" har fått bra betyg för sitt surroundljud som dock saknar bakhögtalare. Den heter LG SL9YG har extern baslåda. Pris: 5988:--11990:-. WiFi finns och limpan kan styras från en mobilapp för Android och IOS.
Enklast är om din tv har en hdmi-ARC ingång. ARC står för Audio Return Channel och finns på de flesta tv-apparater sedan några år tillbaka. Annars kan du ju använda en optisk kabel LG limpan har både ingång för optisk och hdmi-ARC

20-04-07
En "ny" webbläsare Microsoft Chromium Edge finns nu att hämta på nätet och har funnits ett tag under namn som Microsoft Edge Developer när den successivt har utvecklats. Den är snarlik Google Chrome och är i stort men inte helt en kopia av Googles populära webläsare. Microsoft har förbättrat integriteten och mer kan komma. Du kan använda Googles webbläsartillägg för användning i Edge. En smaksak om du vill byta. Själv föredrar jag Mozillas Firefox i mina Windows 10 datorer.

20-04-10
Produkey som finns att hämta gratis på nätet kan vara användbar om du behöver göra en ominstallation av ex.vis Windows 10. Om du ex.vis uppdaterat från 7:an är det inte säkert att du har rätt produtnyckel för en ominstallaton. Detta speciellt om du bytt ut delar i datorn som Microsoft inte känner igen.

20-03-04
Nya bläckpatroner till skrivaren? Här kan det skilja mycket i pris. När jag leter upp den patron jag mest använder, HP303, så finner jag ganska stora skillnader. Bland ett antal nätleverantörer samt Clas Ohlson så är 123ink.se den billigaste. Detta då även frakten på 49:- är inräknat.

20-02-11
När datorn och program inte funkar som det ska kan en lösning vara en ominstallation. Med det här verktyget rätt hanterat så sparas både dina filer och program. Dock, innan du kör det så gör en kopia av hårddisken av det du har. Läs mer här.

Har du ej tillräcklig bra täckning på ditt WiFi? För att testa kvalitén på det trådlösa nätverket har Netgear en lämplig app till din smartphone/tablet. Med WiFi Analytics som du kan hämta hem från Google Play går det att mäta på olika platser i din fastighet. Tänk även på när du testar att olika värden kan förekomma när du testar med olika smartphones. Nyare sådana ger normalt ett högre värde så använd samma utrustning vid utvärdering. Har du en router med dual-band, 2,4GHz/5GHz, kan du ju ändra till det bästa. Men det är inte säkert att ditt nätverkskort klarar det. Men även lösningar till detta finns. Det kan vara mycket annat som konkurrerar på 2.4-bandet som trådlösa möss, grannen kanske kör på samma kanal eller att de överlappar varandra. 5 GHz ger snabbare och starkare signalstyrka än 2.4 GHz, men på bekostnad av räckvidd.

-50 till -75 dBm – hög signal,
-76 till -90 dBm – medelgod signal,
-91 till -100 dBm – svag signal,
-101 till -120 dBm – dålig signal

Microsoft släppte nyligen sin nya version av webbläsaren Edge och är nu månt om att folk ska börja använda den. Så pass att Windows 10-användare som använder Firefox rapporterat att de börjat se i annonser eller "förslag" i startmenyn som undrar om det inte är dags att köra på edge istället? Något som först uppmärksammades av Betanews.
För stunden finns inga rapporter om att användare som kör andra webbläsare än Firefox ska ha sett liknande meddelanden.
Detta är inte första gången Microsoft använder Windows 10:s startmeny för att marknadsföra sina egna produkter. Vill du stänga av funktionen kan du gå till "Inställningar", "Anpassning", "Start" och slå av "Visa emellanåt förslag på Start".

20-01-23
När du samlar både mobilabonnemang och bredband hos Telia kan du välja mellan mer surf i mobilen, snabbare bredband eller ett mobilt bredband – helt utan extra kostnad. Om detta kan du läsa om på www.telia.se/privat/erbjudanden/samla-mer eller alt. klicka här!

På sidan finns även att kika på "Vanliga frågor". 20 GB är ju inte så mycket om man streamar. Med Netflix kan det "gå åt" cirka 3 GB/tim med HD-kvalité.

Som Telia kund kan du även koppla upp dig på Telia Play. Med Telia Play ser du på tv och film var, när och hur du vill via dator, mobil och surfplatta. Vistas du ex.vis utomlands är det ett bonus att kunna kolla in sina favoritprogram. Dock har vissa hotel segt WiFi så där har jag själv haft problem.

19-12-08
Nu när uppfinningsrikedomen bland kriminella hela tiden ökar så är det inte enbart det man gör på nätet som kan vara av intresse för dessa. Hos "Adressändring" kan du med "adresslåset" ändra din postadress/uppehåll/eftersändnig med ditt BankId vilket hindrar obehöring användning.

Hos Skatteverket kan du även hindra med BankId att någon ändrar din folkbokföringsadress. Detta kräver då att du själv aktiverar dessa tjänster.

Lagfartskapning som inte varit så vanlig men dock att det förekommer. "Mina meddelanden" är en tjänst som Skatteverket administerar där bl.a. Lantmäteriet är anslutet. När ändring görs om en lagfart så sänder de ett meddelande via "Mina Meddelanden" till nuvarande ägare.

Handlar du på "Onlinebutiker" där Klarna ansvarar kan du på deras hemsida göra tillägget att alltid godkänna köp med BankID för att köpet ska genomföras. Med PayPal har du inte den möjligheten.

Har du installerat Swish på din enhet kolla att överföringen går till rätt adress innan du skickar iväg den. Kan bli något stressigt om du står där kön är lång efter dig. Ditt bankkort kan vara klar för möjligheten att "blippa". Det belopp som är godkänt för "blip" kan vara olika beroende på vilken bank du är ansluten. 200-350 kan vara det som gäller. Efter 4-5 "blip" får du oftast dock slå in en god. Normalt står banken för uttagna belopp om du förlorar kortet. Banken kan även spärra möjligheten för "blip".

Om du beställer en tjänst eller varor som ex.vis levereras varje månad och du anger ditt bankkod tillsammans med cvc-koden, Card Security Code, bör du vara extremt försiktig. Där kan företaget dra en summa varje månad och kaske höjer priset. Sedan kan det vara besvärligt att komma ur abonnemanget. Företaget som drar summan kan finnas på Irland och företaget du beställde varan av uppfattade du var ett företag som finns (fanns) i Sverige.

Kanaler på 2.4 GHz bandet som inte överlappar varandra är 1, 6 eller 11. Man kan även byta antenner på routerna om de kan skruvas ut. Dessa kan införskaffas hos www.kjell.com. Det finns en standard hur antennen kopplas in i routern. På min router från Dovado var det inga problem att skruva ut dem.

19-08-22
Med en laptop med inbyggd kamera kan det kännas osäkert om kameran är uppkopplad och kan användas otillbörligt. Har du Windows 10 kan du gå in på "Inställningar/Sekretess och stäng av kameran när du själv inte använder den.

19-08-20
Att handla på nätet kan stundtals kännas osäkert. Speciellt när personnummer ska anges. Många sidor har inte SSL- cerifikat installerat vilket möjliggör avlyssning av trafiken fram till den server där hemsidan ligger på. Klarna som många använder för att få betalt för beställda varor har möjligheten att säkra sin betalning med användning av mobilt Bank-ID. Dock kräver det att man manuellt aktiverar den extra säkerheten. Ett annat är att ha ett virusskydd som exempelvis F-secure där man med det tillägg som är gratis skapar en så kallad VPN-tunnel med F-secure Freedome. Där "gömmer" man sin IP-adress. Där kan man även ange IP-adress kopplat till andra länder. Kan vara användbart vid vissa streaming-tjänster eller när man själv är utomlands och vill kolla TV4 Play/SVT Play. VPN-tunneln kan dock sacka ned hastigheten på nätet något!

19-02-04
Om datorn börjar kännas seg och kanske även tar lång tid för uppstart kan några enkla åtgärder sätta lite bättre fart. Läs här anvisningen vad som kan göras. Om du vill investera i en hårddisk kan du ha både en SSD som är snabb och som inte har några mekaniska delar och en mekanisk som rymmer mycket data. Detta under förutsättning att det finns plats. På SSD:n kan du lämpligen lägga operativsystemet och de program som du använder oftast. En SSD är relativt dyr och rymmer inte lika mycket som en mekanisk. På den senare kan du ha filmer, egna filmer/foton etcetera.

Om du ska välja på processorer, ex.vis från Intel så är Core I3, I5 och I7 vanliga. Core I3-8145U är deras lågprisalternativ. Sifferkombinationen efter särskiljer olika modeller. Första siffran talar om vilken generation processorn kommer ur, i det här fallet den åttonde och senaste. 8145U utkom i mitten av 2018, har två kärnor och en arbetsfrekvens på 2,1 gigahertz. Handlar det om en bärbar dator får du dessutom inbyggt trådlöst nätverk och där kan det vara lite viktigare att hålla koll på vilka prestanda det handlar om. För bra hastighet i alla sammanhang bör standarden vara minst 802.11n.

Detta leder dock in på frågan om router. Även denna måste stöda den trådlösa standard som datorn använder, annars blir det den långsammaste som gäller. Vill du ha möjlighet att uppnå ännu bättre fart, satsa på 802.11ac. När det gäller routrar så bör en under 1000-lappen räcka om kraven inte är alltför höga. Om det är dags att skaffa en ny dator finns bra begagnade. Inrego säljer genomgångna med garanti och möjlighet att göra tillval.

Slutet nära för WPA2 som kommer att ersättas av WPA3.(Wi-Fi protected Access III). Praktisk kommer det att innebära att det blir enklare att ansluta IoT, Internet of Things/sakernas Internet, prylar som larm, kylskåp,värmepumpar och elelement. Sårbarheten med WPA2 kan under vissa omständigheter göra det möjligt att avlyssna trafiken i det trådlösa nätverket utan tillgång till dess lösenord. En angripare kan dessutom kapa anslutningar och modifiera data som skickas. Man ska dock inte vara alltför orolig. Den som angriper måste vara inom räckvidden för det aktuella trådlösa nätverket, och de flesta tillverkare har också skickat ut uppdateringar till sina mjukvaror för att täppa igen hålet. Samtidigt anses ändå WPA2 vara knäckt och förbrukat, och det är nu dags för WPA3. En annan nyhet i WPA3 är det som kallas Enhanced Open, vilket ska ge bättre säkerhet i publika nätverk. Det är vanligt att kaféer, hotell och liknande erbjuder gratis Wi-Fi till sina besökare, en ofta uppskattad tjänst. Det finns dock risker med dagens publika nätverk. Förvisso måste man ofta logga in på en portal för att få tillgång till nätverket, men det innebär ingen trygghet. Den trafik som skickas i nätverket är helt oskyddad. Därmed är den också relativt enkel att avlyssna och man bör tänka sig för när man använder nätverk av denna typ.

19-01-21
När inkopplingen från dosan väggen till TV, PC eller andra enheter inte fungerar särskilt bra med kabel kan trådlöst vara en lösnig. Om enheterna är långt från routern kan det här kanske passa. Goggle har en intressant lösning med antal valfria mesh som även ska vara lätt att installera. Snart kommer D-link med första Easymesh-systemet – COVR-1102 där även andra tillverkares tillbehör ska kunna användas.

18-12-20
Säkerheten är viktig och speciellt när det gäller trådlösa nätverk. Hackare kan enkelt avlyssna nätverkstrafik eftersom det handlar om vanliga radiosignaler. De kan extrahera information som lösenord och kreditkortsnummer om inte trafiken är krypterad. Det är därför du ska undvika okända öppna nätverks som du hittar ute på stan, på flygplatser, kaféer och så vidare.

Samma tänk ska gälla ditt hem. Ett öppet nätverk innebär bland annat fara för att trafiken avlyssnas, men även att någon hackar sig vidae i dit nätverk och tar sig in i router och datorer. Ytterliggare en fara är att det görs olagliga nedladdningar via din internetanslutning. Ändra om möjligt både användarnamn (som nästan alltid är Admin och administrationslösenord.

Aktivera WPA2-Personal (visas ibland som WPA2-PSK) och sätt krypteringsmetoden till AES. Ange ett lösenord som inte ska vara administrationslösenordet till routern, utan det lösenord som användarna ska ange på alla anslutande enheter. Det ska givetvis också vara säkert. Ett säkerhetsprogram som F-secure, Kaspersky eller Norton har ofta ett tillägg som VPN som "tunnlar" din trafik. Den kan även användas för att du ska dölja din IP-adress. Användbart om du vill kika på någon strömmande tjänst som inte tillåter dig då tjänsten finns i ett annat land än där du befinner dig. Tänk även på att ta backup på dina filer och får du in oönskade program i din dator är det ovärderligt att du ordnat så att du har ett startprogram på skiva eller på en minnessticka. Lika viktigt är att du gjort en avbildning av din dator med en "ISO-fil" så du kan återställa den till den tidpunkt du gjorde filen. Uppdatera den när du exempelvis lägger in nya program.

Det kan även vara idé att använda sig av en mer avancerad router än kanske den som följer med abonnemanget. Med den som du köper kan du göra fler inställningar och uppgradera mjukvaran, exempelvis med olika fabrikat av 4G modem . Nu kan fler prylar kopplas in på nätet för att styra funktioner som exempel i kylskåp, luft- och jordvärmepumpar eller kameror för övervakning. Dessa inkopplingar finns även en risk med för att möjliggöra intrång. Med ett gemensamt namn, Internet of things (IoT/Sakernas internet).

Kommer du inte åt routern kan du koppla in den direkt i PC:n med en kort datakabel (TP). Använd LAN uttaget på PC:n och på routern någon av uttagen, dock inte LAN. Vid konfigurationen så har 2.4 GHz bandet bätte genomslag i fastigheter då golv och väggar försämrar signalen. Bor du i en fastighet där flera är uppkopplade kan 5 GHz vara ett bättre val eller alternativt ändra kanalinställningen på 2.4 GHz. Du kan även prova på att rikta om antennerna på routern och flytta/vrida på PC:n. Mottagningsantennerna på en bärbar dator sitter ofta i locket.Kommer du inte åt routern kan du koppla in den direkt i PC:n med en kort datakabel (TP). Använd LAN uttaget på PC:n och på routern någon av uttagen, dock inte LAN. Vid konfigurationen så har 2.4 GHz bandet bätte genomslag i fastigheter då golv och väggar försämrar signalen. Bor du i en fastighet där flera är uppkopplade kan 5 GHz vara ett bättre val eller alternativt ändra kanalinställningen på 2.4 GHz. Du kan även prova på att rikta om antennerna på routern och flytta/vrida på PC:n. Mottagningsantennerna på en bärbar dator sitter ofta i locket. För att komma åt inställningar så kan du i webbläsarhuvudet skriva ip-numret till routern som skiljer sig åt beroende på fabrikat. Det kan exempelvis vara: http://192.168.254.1/

Kommer du inte åt routern kan du koppla in den direkt i PC:n med en kort datakabel (Cat6 oskärmad 3 m för cirka 100:-). Använd LAN uttaget på PC:n och på routern någon av uttagen, dock inte LAN. Vid konfigurationen så har 2.4 GHz bandet bätte genomslag i fastigheter då golv och väggar försämrar signalen. Bor du i en fastighet där flera är uppkopplade kan 5 GHz vara ett bättre val eller alternativt ändra kanalinställningen på 2.4 GHz. Du kan även prova på att rikta om antennerna på routern och flytta/vrida på PC:n. Mottagningsantennerna på en bärbar dator sitter ofta i locket. Installation görs med en App och smarphones kamera läser av en QR kod på en av enheterna.

18-08-02
För att till ett mer bekvämt pris kunna få upp hastigheten i fibern där den ligger lågt är ett tips att köpa en repeater/extender. I mitt fall från Netgear hos Clas Ohlson och koppla in den på eluttaget. Med de ställbara antenner som finns på routern och repeatern kan man med sin smartphone och Appen Wifi Analyzer eller ännu bättre Netgears WiFi Analytics se hur den optimala signalen med antenner ska ställas alternativt hur datorn placeras. Där kan man även se vilka andra WiFi nätverk som  finns inom räckhåll. Kör de på samma kanal kan en löstning vara att byta till en kanal som är minst belastad.

Detta kräver åtgärder i routern och  Själv satte jag in repeatern i ett annat eluttag och anslöt även med en kortare TP-kabel från repeatern till datorn. Då ökade hastigheten med 3 ggr. Netgears repeater kostar ett par hundra och priset på datakabeln är försumbar. Att köpa en effektivare router än den som levereras av Telia kan bli relativt dyrbart om man behöver en högklassig sådan. Dessutom kan man inte vara säker på att det hjälper. Hur nätverkskort och antenner sitter i datorn och kvalitén på dessa kan ha avgörande betydelse. Därför i mitt fall var en LAN-kabel ett bra alternativ. Ett annat alternativ är ett så kallat mesh nätverk från exempelvis hos Kjell & Company (www.kjell.com) eller hos Webhallen (www.webhallen.com). Där finns bl a från TP Link Deco, men då hamnar man på andra summor. Till sist har 2.4 GHz bandet bättre räckvid än 5 GHz.