Start

Tips och Tricks

Uppdateringar aug månad 2021

Installera solpaneler

Att välja installatör och tillverkare för installation av solpaneler kan vara besvärligt och tidsödande. Ett val innebär att man har det under en lång tidsperiod till en hög investeringskostnad.

Där jag själv bor finns nu ett par installatoner. Den som intallerade från Cell Solar har på frågor gjort bif. dokumentation samt tabell över de leverantörer som fått offertförfrågan. Läs om detta här!

För de som inte har Office-paketet från Microsoft och då inte läsa filer med extension docx kan använda ett annat kontorspaket som LibreOffice. Detta är kompatibelt vad gäller filformat med de som Microsoft använder.

Här kan du läsa mer om LibreOffice!Uppdateringar juli månad 2021

Installera Windows 11

Din befintliga Windows 10-dator kommer att kunna uppgradera till Windows 11 om den kör den senaste versionen av Windows 10 och uppfyller minimisystemkraven. Distributionsplanen för uppgraderingen håller fortfarande på att fastställas men vi beräknar att de flesta enheter som redan används i dag kan uppgradera i början av 2022. Alla Windows 10-datorer som är berättigade till att uppgradera till Windows 11 kommer inte att få möjlighet att uppgradera samtidigt. Hämta och kör appen Datorhälsokontroll för att se om din PC är berättigad till att uppgradera. När distributionen av uppgraderingen har inletts kan du kontrollera om uppgraderingen finns tillgänglig på din enhet genom att gå till Inställningar/Windows-uppdateringar.Spårning i Android

Snart kan du välja bort spårning i Android. Google meddelar utvecklare att den kod som använts inte längre ska göras. Ändringen kommer med Android 12 i slutet av 2021Uppdateringar juni månad 2021


Installera IPkamera för övervakning

Arlo Essential Spotlight kostar cirka 3500:-. kan både övervak inne och ute. För det priset får du 3 st kameror. Saknar magnetfäste och skruvas fast. Appen är på svenska. Har inget löstagbart battri utan kameran måste laddas i sin helhet vilket inte är den bästa lösningen. Lokal kagring på ett SD kort går inte då den saknar basstation. Utan ett abonnemang för 95:- i månaden blir användandet av den begränsad.Ring Indoor Cam kostar cirka 700:-. Enbart för inomhusbruk. Bra app för inställningar. Bra rörelsesensor. Abonnemang för 1 kamera är 30:-/mån. 100:- för obegränsat antal. Bildvinkeln är 140 grader.TP-Link KC120 kostar cirka 900:-. Abonnemanget kostar 25:-/mån. Har en bildvinkel på 130 grader.I stort verkar vara en bra kamera.Lätt att instalera med en engelsk app. Bra inställnngsmöjligheter som rörelsezoner, känslighet för rörelsesensor och känslighet för ljudsensor.Logitechs Circle 2kostar cirka 2000:-. Logitech Circle 2 består i grova drag av två delar: en kameradel och en anslutningsdel. Det är just denna lösning som ger kameran dess flexibilitet, då vi kan ansluta kameradelen till diverse tillbehör. Kameradelen har ett 180 graders objektiv med digital zoom. Den växlar automatiskt till mörkerseende, och detta är mycket bra upp till ett avstånd av cirka 4,5 meter. Kamerahuset har även en integrerad högtalare och mikrofon för tvåvägskommunikation, via app eller webbläsare.

Kameran ansluts till det lokala nätverket och konfigureras, och här är Logitech ett föredöme för andra tillverkare. Detta då du bara behöver installera en app på en enhet med Android eller IOS, sedan startas processen. Kameran hittas av appen och därefter handlar konfigurationen bara om några tryck på skärmen. Detta är verkligen en process som även såväl barn som gamla kan klara av.

Det följer med ett fäste för kameran, vilket antingen kan användas stående på valfri yta eller fästas på vägg eller likande. För den som så önskar går det även att komplettera med fästen för fönster, vilket kan vara lämpligt om du vill filma ut mot din gård eller liknande. Det finns också fästen som gör att vi kan placera kameran direkt i ett eluttag, för att på detta sätt kunna minimera kabeldragning och optimera placeringsalternativen. Då enheten har väderskydd fungerar kameran även utomhus.

Uppdateringar aug månad 2021

Trådlös internethastighet

1. Om ni testar anslutningshastigheten, gör det gärna med bredbandskollen.se. Denna tjänst testar då mot en Telia-server som är ganska nära oss. Skulle ni testa mot andra tjänster på Internet så finns inga garantier för vilken hastighet ni får. (Det är bara så Internet fungerar.)

2. Testa helst med att vara ansluten via kabel. Då bör ni få en hastighet på över 200 Mbps i alla fall. Skulle ni inte få det så kan det bero på olika faktorer t.ex. att ni har en Ethernet-switch som bara har Fast Ethernet portar. Vill ni ha mer än 100 Mbps så måste ni använda Gigabit Ethernet portar på inblandade routrar, switchar, laptops, PC, ..... Väldigt gammal utrustning dvs med svaga processorer kan också ge dålig test-hastighet.

3. Om ni testar via wifi så är det främst 2 faktorer som avgör vilka hastigheter ni får. Dessa är: - Vilka wifi-standarder som er test-utrustning använder sig av. Dvs hur gamla är de?
- Hur pass nära är ni till wifi-routern när ni testar. Dvs om wifi-routern står på nedervåningen och ni testar från övervåningen så blir hastigheten klart lägre.

Nätverkets teoretiska trådlösa internhastighet beskriver hur snabbt data kan skickas från routern till en ansluten klient (t.ex. en dator). Det kan exempelvis handla om hur snabbt en trådbunden dator kan skicka data till en trådlös dator. Under förutsättning att routern och den trådlöst anslutna datorn har matchande trådlösa egenskaper, kan de teoretiska hastigheterna vara någon av följande (vad de olika hastigheterna innebär förklaras närmare i Wifi – Trådlöst nätverk). 11 Mb/s (Wireless B) 54 Mb/s, 108 Mb/s (Wireless G) 150 Mb/s, 300 Mb/s, 450 Mb/s (Wireless N) 433 Mb/s, 867 Mb/s, 1300 Mb/s, 1733 Mb/s (Wireless AC)

Den teoretiska trådlösa internhastigheten avviker alltid från den faktiska trådlösa intern­hastigheten. Hur stort tappet blir mellan den teoretiska och den faktiska hastigheten beror på:

avståendet mellan routern och klienten
vilket frekvensband som används
hur mycket störningar som finns (fysiska hinder likväl som radiostörningar)
hur många andra nätverk som finns i närheten
hur mycket och hur många andra klienter som belastar det trådlösa nätverket.

När alla parametrar som sänker hastigheten har räknats in kvarstår den faktiska trådlösa internhastigheten. Den måste av förklarliga skäl mätas upp. Den som vill kan utföra mätningen med hjälp av gratisverktyget Iperf 3 som finns till både Windows och macOS, men det kräver tillgång till två datorer och är lite omständligt att komma igång med. För enkelhetens skull kan i stället Bredbandskollen användas igen.

För att komma upp till de riktigt höga hastigheterna omkring det som leverantören sålt in krävs normalt tillägsutrustning


Tänk på:

- Klicka inte på länkar från okända avsändare - Lämna aldrig ut personliga lösenord, bankkortsuppgifter eller BankID- koder till någon - Tänk på att granska text kritiskt i meddelande du inte förväntat dig att få, läs alltid det finstilta - Innan du beställer något på nätet, läs det finstilta så du inte hamnar i en prenumeration som kan vara mycket svår att avsluta. Ett kan vara att inte kundtjänst svarar eller återbetalning inte fungerar. PayPal har varit näst intill omöjliga i en del fall enl. ett repotage att åtgärda det de utlovat. - Kontrollera avsändaren noga.Bra ljud vid videomöten

När det är dags att hålla ett möte är en utrustning med extern mikrofon och högtalare en fördel. Poly Synk 20 är en sådan pryl som ska leverera det den är gjord för med hög kvalité. Den är dessutom certifierad för Zoom och Teams. Med ett pris på under 2.000:-. Se till att du får modell som även är certifierad föf Microsoft Teams. Tal med låg volym är batteritiden 20 timmar och 12 timmar med musik på hög volym.