Start Inloggning GDPR Nyinflyttad Tips Solel


Seniorlån

Ett seniorlån jämfört med ett vanligt banklån kan bli en riktigt dålig affär. På 15 års sikt kan räntekostnaden uppgå till 8 000 kronor i månaden i stället för 1 750 kronor med vanligt bolån, enligt våra beräkningar som redovisas i Expressen.


Windows Update

Det kan hända att en uppdatering av Windows går fel och något program kan sluta fungera. Nu går det under Windows Update att backa och ta bort det som senast har installerats. Det kan vara nödvändigt att starta om datorn och då kommer du att få meddelande  i så fall.

Nästa år lär Windows 12 komma efter 11:an och då kan det bli aktuellt att betala för den uppdateringen. Det finns alltid en risk att viss hårdvara som skrivare slutar fungera då leverantörer av dessa inte hunnit uppdatera drivrutiner eller slutat med det då skrivaren har har haft sitt bäst före datum. Frågan är om du kommer att då tvingats betala för en sådan uppgradering.
Microsoft var på gång att även ändra på lagringsenhetern OneDrive för en annan beräkning av tillgängligt utrymme. Det verkar som Microsoft tills vidare lagt detta på is.


Windows 11

Att ha Windows 11 som operativsystem är där nu merparten eller näst intill allt kommer att hamna som nya funktioner, uppdateringar av säkerhet . Dock klarar inte många äldre enheter de krav som ställs för att möjliggöra en sådan ändring av systemet till 11:an.

 Här kan du läsa minimikraven.

Det kan vara rätt enkla justeringar som inte behöver kosta extra med en anpassning av BIOS. Du kan använda det tyska programmet från Aschampoo som heter Ashampoo Windows 11 Compatibility Check, se bilden längs ned. Är din enhet ett par år gammal finns möjlighet att den accepterar 11:an vid installation. För mig är det BIOS, startprogrammet för datorn, som inte funkar. Det är TPM och att den startar med UEFI istället för BIOS. En gammal TPM har version 1.2. Det måste vara 2.0 för Windows 11. Det har med säkerheten att göra. Min BIOS var från 2018 och för gammal. Även moderkortet har haft sitt bäst före datum.  Grafiken gav en  något suddig bild.

Har du tur så har tillverkaren anpassat sin BIOS som kan tankas ned. ASUS ligger här lite i framkant. Annars är det nog värt att fundera på skrotning. Även en äldre dator kan vara bestyckad med ett sämre grafikkort som inte ger den bästa tydlighet när du Om du fortfarande vill använda din "gamla" dator som går det att omvandla den till en Chromebook med operativsystemet Chrome. Där kan du använda ex.vis deras ordbehandling och kalkylprogram och webläsare. Skillnaden är att programmen inte finns på din egen dator. Du måst även vara inloggad på nätet då programmen inte ligger på din egen dator. Men sök först på nätet om nya uppdateringar. Är datorn äldre eller innehållet äldre än 2019 är kanske en ny dator det som återstår.


Kanske tröttnat på Windows

Program som inte längre funkar, skrivare där uppdaterade drivrutiner inte finns eller office paket som abonneras på årsbasis och där du är tvingad att lägga in dina kontouppgifter där en tusenlapp dras varje år vid ett speciellt datum automatiskt dras från ditt konto. Allt detta samtidigt som operativsystemet har allt kortare livslängd.

Nu finns alternativet med operativsystemet från Google med Chrome OS. För att skapa dokument, kalkylblad, maila eller surfa kopplar du upp dig på nätet. De blir bunden till de program som då finns i Chrome OS och då får du avgöra om det räcker för dig och för att använda dessa måste du vara uppkopplad. Man kan nog kalla Chrome OS för ”en utbyggd webbläsare”. Acer Chromebook 514 för knappt 5.000:- har fått gott omdöme. Även en äldre Windows dator kan konfigureras som en Chrome dator.Energibidrag

Värmer du upp ditt hus med el? Då kan du få bidrag för från 1 juli i år kan söka stöd om du äger huset helt eller delvis. Att du bor där är en av förutsättningarna kan du söka och du för övrigt är beroende av el för att ha varmt i huset. Det innebär att fritidshus inte omfattas. Har du ett kallgarage som du vill sätta in en värmepump i så godkänns inte det. Kostnaden för förändring måste vara mer än 20.000:-. Huset måste värmas upp med el. Har du en luftvärmepump som är äldre än 10 år så kan du söka för utbyte. Dock för att få bidrag till värmepump måste du samtidigt byta ut dina el-element till annan uppvärmning. Om huset har värmepumpsteknik så lär det inte kvalificera för bidrag.

Det som du kan söka bidrag för är:
Luftvärmepump
Effektstyrd biobränslepanna som matar fram bränslet själv
Radiatorer för att sprida värmen
Värmeväxlare
Skorsten

Produkten som sätts in måst ha energimärkning och de två vanligaste förekommande klasserna. Den som gör jobbet ska göras av fackman med F-skatt. Ansökan kan göras när du fått offert med senast 4 månader efter att installationen påbörjats. För arbetskostnaden kan du använda rotavdrag. Eventuellt kommer rotavdraget att höjas nästa år från 1 juli till 75.000:-. Efter 1 juli nästa år kan du då använda ytterligare 25.000:-

Länsstyrelsen tar beslutet som sedan meddelats via Boverket att pengarna reservetats för dig. Du får då betalningen när arbetet är slutfört och då måste du själv ansöka om utbetalning. Om du beviljats bidrag kan du även få bidrag upp till 30.000:- för att göra huset tätare som tilläggsisolering, täta mot vind eller sätta energiglas i fönstren. Stöden kan du söka samtidigt. Läs mer om detta här!


RAM minne

Om din dator börjar kännas långsam att starta och att använda när du har flera program öppna, då beror det ofta på mängden minne. Windows 7 och tidigare räckte det med 8 gigabyte RAM-minne för att köra Windows och alla installerade program effektivt. Så är inte fallet i Windows 10 - och definitivt inte i Windows 11.

Windows 10 fungerar bäst med 16 gigabyte RAM-minne eller mer, och om du har Windows 11 är 16 gigabyte närmast ett absolut minimum för att säkerställa en smidig upplevelse.


Gamla bilder från Håsjö

Nu finns de galma bilderna från Håsjö åter igen under Övrigt / Länkar, länst ned till höger


Fastighetsskatt

Fastighetsskatten beräknas höjas med cirka 30% nästa år. Detta beroende av den stora ökningen av bopriser 2020 och 2022. För vissa i Täby beräknas ökningen med 40%. Taket för höjningen ökar till beräknat 9700:- nästa år.


Slöseriräknaren

Skattebetalarna har gjort en sammanställning över hur effektiva kommunerna är med att använda de medel som flyter in. På sidan 17 finns sammantällning för Stockholms län. Sverige lider idag av ett av världens högsta skattetryck. Att ytterligare höja redan höga skatter slår hårt mot både Sveriges framtida konkurrenskraft och mot enskildas plånböcker. Samtidigt vet vi att slöseriet runt om i kommuner är stort. Läs om hur Malmö slösade bort 850.000 på sidorna 4 och 15. Inte nog med dessa. Dessvärre fortsätter kostnaden för Malmö avseende detta att ticka på.
Se mer om detta här!


Solel

När du installerar solel bör du vara uppmärksam hur fakturor betalas. Om dessa är uppdelade så att någon betalas nästkommande år. Skatteverket utbetalar bidraget när den sista fakturan är betald. Görs installationen i slutet av året och slutfakturan i januari kanske är på ett mindre belopp så blir det den som styr det bidrag du får.


Lysrör

Lysrör med kvicksilver lär sedan i somras vara förbjudna. Dock lyckades jag köpa ett längre hos Clas i Täby Centrum för ett par dagar sedan. De som enbart kommer att finnas är med LED. De behöver dock kompletteras med en tändare. Det är ett tåligt lysrör med lång livslängd, finns med varmt eller kallt ljus. T8 LED-lysrör 5,4 W motsvarar 15 W traditionellt lysrör. Omedelbar flimmerfri tändning. Innehåller inget kvicksilver. Passar att monteras i lysrörsarmaturer med konventionella drivdon (mekanisk ballast) och med utbytbar glimtändare (LED-glimtändare lär ingå). Clas har nu sänkt priset från 120:- till 85:-. Av de traditionella lysrören Om du vill ha ett varmtonat ljus, ska du välja ljusfärg 827 som liknar ljuset från en glödlampa och passar bra i hemmiljö. Om du istället vill ha ett mer vitt ljus, ska du välja ljusfärg 840. Den ljusfärgen används ofta på kontor, i verkstäder och i offentliga miljöer. Det är en färg som verkar uppiggande och som därför passar i miljöer där vi är aktiva.
Passkeys

Att logga in med samma lösenord lär inte rekommenderas. Nu är en lösning på gång med Googles passkey. Med passkeys kompletteras användarnamnet och lösenordet med biometrisk igenkänning, så en hackare behöver också ditt ansikte eller fingeravtryck för att få åtkomst till ditt konto.


Tilläggsisolering med lösull

Företaget Eniva Byggnadens klimatskal är avgörande för att skapa energieffektiv boendemiljö som både är bra för miljön och din ekonomi. Vi erbjuder lösningar för hela ditt klimatskal vid såväl nybyggnation som vid renovering, med förbesiktning, entreprenadtjänster för isolering med ett antal alternativa material, provtryckning, termografi, sanering/utsugning, rådgivning samt försäljning av produkter för energieffektivisering. Läs mer om detta här!


Eniva sände en video i ett webbinar i mitten av oktober som du kan se här! Finns intresse för detta så kan kontakta mig för att få en samordning på offerter. Jag har en sådan om intresse att ta del av denna finns. Det handlar om en kostnad på cirka 15.000:- för ökning av insolering på vind med cirka 30 cm. Då byggs det även upp en anpassning för ventilationen utefter ytterväggar. Finns golv på vinden får beställaren komma överens om hur detta kan lösas. Även med det som finns där kan den inblåsta isoleringen orsaka påverkan.