Uppdateringar sep månad
Säkerhetskopiera datorn! I Windows 10 finns ett inbyggt verktyg vid namn Filhistorik. Det låter oss säkerhetskopiera alla våra användarfiler till en extern hårddisk eller en nätverksansluten hårddisk i vårt hem. Verktyget ligger i bakgrunden och kopierar våra filer i ett intervall som vi själva bestämmer. Vi kan också välja hur länge gamla versioner av våra filer ska sparas och vi kan välja bort specifika mappar som vi inte vill ska säkerhetskopieras. Filhistorik i Windows 10 når du genom att skriva Filhistorik längst ned till vänster under förstoringsglaset eller Välj Start > Inställningar > Uppdatering och säkerhet > Säkerhetskopiering > Lägg till en enhet och välj sedan en extern enhet eller nätverksplats för dina säkerhetskopior.

Det är viktigt med goda rutiner för säkerhetskopiering. Inget annat kan skydda lika väl mot allt från avancerade utpressningstrojaner till simpla vardagsmissöden som välta kaffekoppar. En bra säkerhetskopia är också det enda skyddet för det som är absolut mest värdefullt i digitala sammanhang: våra filer. Dock rekommenderas att filerna inte läggs på en utrymme i datorn utan på en extern hårddisk. Lämpligt kan även vara att skapa en ISO-fil för Windows 10 om även operativsystemet är korrupt.

Windows Defender Antivirus som ingår i Windows 10, ger ett bra skydd mot virus. Handlar det enbart virusskydd bör det räcka. Men vad du inte får är ett bankskydd, surfskydd som varnar för skadliga sidor. Ofta finns det även en vpn-tjänst som skyddar din internetuppkoppling och en föräldrakontroll som styr vad barnen får göra.

Uppdateringar aug månad
Phishing är en mycket vanlig form av email attacker. Phishing eller nätfiske som det heter på svenska är ett sätt att ”fiska” efter personlig och känslig information som lösenord eller kortnummer. Phishing skickas som massutskick till flera användare på en och samma gång och ser ofta äkta ut med avsändarens företagslogotyp och adress. Därför är det många gånger svårt att bedöma om e-posten är en bluff eller inte. Ofta kan det handla om att klicka på en länk som kan innebära att "elak" kod infekterar din enhet. Kan handla om ett paket där info ska finnas på en länk. Samtidigt finns en länk att avregistrera sig för utskick. Antagligen kan det ge samma resultat att kod skickas till dig. Handla för 199 kr - Få en hotellövernattning för två på köpet samt givetvis finns även en länk för mer info. Så klicka aldrig på en länk om du inte är helt säker!
1.Öppna inte e-post eller länkar som är okända för dig. Risken finns att du får in virus i din dator som till exempel kopierar dina inloggningsuppgifter.
2. Ha ett uppdaterat virusskydd på din dator och mobil.
3. Ladda inte ned nya appar utan att ha kontrollerat om de funnits ett längre tag och fått positiva recensioner och betyg.
4. Kontrollera antal recensioner och betyg innan du laddar ner appar.
5. Skicka inte person- eller kontouppgifter via e-post utan att först ha kontrollerat att aktuellt företag, myndighet eller organisation har begärt in uppgiften.
6. Ge aldrig bort koder från bankdosan till en person som ringer upp dig eller kontaktar dig över Facebook/Messenger. Det kan vara en bedragare som försöker beställa ett bank-id i ditt namn. Aldrig logga in på ditt bank-id på uppmaning av någon som exempelvis påstår att de fört över för stort belopp för ett köp och vill ha tillbaka mellanskillnaden. Be dem i så fall att kontakta sin egen bank. Köpet kan ha gjorts på blocket och bedragaren påstår ha fört över 50.000:- iställer för 5.000:-
7. Använd tjänster som ger dig information direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då har du chansen att agera snabbt genom att kontakta aktuellt kreditbolag och stoppa krediten/ lånet från att beviljas.
8. Aktivera notifiering om någon hämtar ett nytt bank-id i ditt namn via bank-id-appen.
9. Läs alltid noga de texter som visas i bank-id-appen: Var loggar jag in? Vad skriver jag under?
10. Låt inga obehöriga komma åt din post.
11. Exponera inte dina personuppgifter i onödan. Lämna inte ut ditt personnummer på nätet och släng inte post med personlig information i soporna eller pappersinsamlingen.
12. Om du tappat bort en identitetshandling, anmäl det till Polisen och till kreditupplysningsföretag.

Uppdateringar juni/juli månader
1. Problem att skicka strömmande program som C More/HBO Nordic från mobil/tablet till din TV med Chromecast? Då kan du få hjälp på sajten SVT Play.

2. Vill du köra videosamtal på din stationära dator? Då kan du använda din smartphone istället för att köpa en dyr webbkamera.
I mobilen och surfplattan är det lätt att hantera ett videosamtal. I och med att kamera och mikrofon redan är inbyggda är det bara att installera rätt app och sätta igång. Samma sak gäller moderna bärbara datorer.
Har du däremot en stationär dator är det lite krångligare, eftersom detta kräver både en extern webbkamera och ett headset. Vill du inte skaffa detta finns det dock ett gratisalternativ, nämligen att använda din smartphone som kamera. Det enda du behöver för detta är Droidcam, som består av två delar, dels en app som du kör i mobilen och dels ett program som du installerar på din dator. För att de ska fungera ihop krävs även att du har ett trådlöst nätverk som både datorn och mobilen är uppkopplade på.

Om allt fungerar som det ska dyker nu kamerar upp som en ny enhet i datorn, precis som om du hade skaffen en extern webbkamera.
Det finns dock en begränsning där program från Microsoft Store inte fungerar med den nedladdade mjukvaran. Programmet "Droidcam" är gratis men finns även som mer avancerad version som heter DroidCamxWirelessWebcam Pro som kostar cirka 40:-.

Uppdateringar maj månad
1. Nu kommer Microsoft med den förnyade webbläsaren, Edge, som byggts på samma grundprogram som Googles Chrome. Den är nu den mest använda webbläsaren med ett litet försprång mot Mozillas Firefox.

2. Kontouppgifter som finns i dataläckor kan leda till identitetsstöld. F-Secure hjälper dig att kontrollera om din privata information finns med i kända data-läckor. Se här hur du kontrollerar.

3. Många jobbar och studerar nu hemma på grund av Coronakrisen. Det innebär att wifi-nätverken i de flesta hem belastas hårt – och att svagheter i systemen har blivit tydliga. I många hus och lägenheter finns nämligen "döda zoner" där signalerna inte når fram och täckningen är dålig. I undersökningen från PriceRunner uppger hela 47 procent att det har problem med trådlöst internet i sina hem. Enligt deltagarna i undersökningen används trådlöst internet mest i vardagsrummet och sovrummet. Och det är i sovrummen som man oftast har sämst täckning. Problemet med den dåliga täckningen går i det flesta fall att lösa på ett enkelt sätt – med ett så kallat mesh-nätverk. Det är ett lokalt nätverk bestående av flera trådlösa wifi-enheter som kommunicerar med varandra för att fördela belastningen och begränsar områdena med dålig täckning. – På det sättet får man optimal täckning i hela sitt hem. Ett mesh-nätverk ser också till att uppkopplingen inte bryts när man rör sig från ett rum till ett annat med sin smartphone eller bärbara dator.

4. Det senaste mesh-systemet på marknaden är Google Nest Wifi. När man rör sig i sitt hem väljer Nest Wifi automatiskt rätt wifi-punkt för att säkerställa att man har tillgång till snabbt och stabilt internet, utan att vara beroende av fasta kablar. – Oavsett om familjen spelar, streamar en serie, ser 4K-videor eller skickar stora filer – nätverket förblir alltid intakt. Systemet utgörs av en kraftfull router som fungerar som en central hubb och Nest Wifi Points som distribuerar wifi-signalen. Wifi-punkterna är även smarta högtalare utrustade med Google Assistant, där man till exempel kan tända lamporna med din röst, få musik uppspelad eller ge sin egen enhet större bandbredd under ett viktigt videosamtal. Hos PriceRunner.se kan du jämföra priser på Google Nest Wifi och hitta lägsta möjliga pris. Nyligen blev Google Nest Wifi även utsett till Bäst I Test!
Ett annat mesh-system är D-Link Covr-1102 som fått bra betyg i tester. Dock är räckvidden något begränsad till cirka 8 meter per enhet. Pris cirka 1250:- för två kuber.
Klicka och jämför priser här.

5. Svårt att läsa på websidan?
Gör texten större eller mindre genom att hålla ned Ctrl-tangenten samtidigt som du trycker antingen på plustecknet eller minustecknet.

6. Använd stark autentisering för att komma åt din enhet, t. ex. Windows Hello. Med Windows Hello kan du logga in med en PIN-kod eller om din enhet har stöd för det, ditt fingeravtryck eller ansikte. Finns i Windows 10 under "Inställningar". Läs om detta här

7. Multifaktorautentisering (MFA) använder flera steg för att logga in. Du kan använda både en PIN-kod som skickas till din mobila enhet och ett lösenord, eller en PIN-kod för ansiktsigenkänning, för autentisering. Med MFA blir det mycket svårare för personer att hacka dina konton eller se dina saker. Läs om detta här

8. Det är dags att tänka på vilka lösenord du använder. Om du använder enkla lösenord som "lovely" eller "password1" är det en bra idé att uppgradera dem så de blir säkrare. Det är viktigare med längd än komplexitet, men bådadera spelar roll. Ditt lösenord bör vara minst 12 tecken långt och inte vara ett enkelt svenskt eller engelskt ord, loch inte namnet på ditt husdjur. Du kan använda en fras som en textrad från din favoritlåt eller en dikt. Då får du ett lösenord som är långt och komplicerat men ändå lätt att komma ihåg. Läs om detta här!

9. Kontrollera att kryptering av lokal hårddisk, t. ex. BitLocker som finns i Windows 10 Pro, är aktiverad (Bitl. På så sätt blir det svårt att få åtkomst till lokala data om din enhet går förlorad eller blir stulen. Windows 10 Home egna säkerhet hette tidigare Windows Defender med numera Windows - Säkerhet. Förutom namnbytet har det blivit betydligt bättre och säkrare. Läs mer om kryptering

10. Kontrollera att enheten är uppdaterad med säkerhetsuppdateringar och att du använder en modern, säker webbläsare som Microsoft Edge. Kontrollera också att du har ett program mot skadlig programvara, t. ex. Windows Defender, som körs aktivt. Numera är namnet Microsoft Security.

11. Ta bort en partition med återställningsdata som du räknar med att inte behöva. Ett program som kan fungera kan finnas i Diskhantering. Den kan vara rätt begränsad, Ett bättre alternativ är Minitool Partition Wizard Free på www.partitionwizard.com/download.html Högerklicka på den partition du vill ta bort och välj Delete. Högerklicka sedan på den kvarvarande C-partitionen och välj Extend. Nu kan du utöka den till det lediga utrymmet. Klicka på Apply när alla val är gjorda så genomförs operationen.

12. Säkerhetskopiera din hårddisk? Klicka på Startknappen längst ned till vänster, Windows 10. Välj Inställningar - Uppdatering och säkerhet och därefter Säkerhetskopiering. Under rubriken "Letar du efter en äldre säkerhetskopia" - klicka på "Gå till Säkerhetskopiera och återställ windows 7". Klicka på "Skapa en systemavbildning" till vänster. Nu kan du välja var du vill spara din avbild. En extra hårddisk är lämplig. Funktionen finns nu tills vidare men verkar som den så småningom kommer att förvinna. Däremot själva återställningen kommer nog att vara kvar under en längre tid. Ett alternativ är att välja ett tredjepartsprogram som Macrium Reflect Free som har gott renommé och fungerar väl.

13. Problem att skicka strömmande program som C More/HBO Nordic från mobil/tablet till din TV med Chromecast? Då kan du få hjälp på sajten SVT Play.

20-04-11
När datorn inte längre fungerar av olika orsaker kan det enklaste vara med en systemåterställning. Enklast i Windows 10 är att i fältet längst ned till vänster skriva "återställningspunkt". Där får du upp en en meny som heter "Systemegenskapter". Du kan klicka på "Systemåterställning" för att se vilka återställningspunkter du har. Du kan sedan klicka längst ned för att se fler återställningspunkter. Har du en som verkar färsk kan du låta det vara och trycka på avbryt. Annars där kan du skapa en och det kan vara bra att göra innsn du installerar något som du inte tycker blit bra. En återställning till ett tidigare datum tar då bort de programfiler och ändringar av sådana som gjorts. Dock behåller du dina egna. Räkna med att det tar rätt lång tid innan allt är klart. För mig tar det cirka 15-18 timmar. Nästa månad kommer tips om vad en klonad disk är vs en image och vilka verktyg som finns.

20-03-04
Nya bläckpatroner till skrivaren? Här kan det skilja mycket i pris. När jag leter upp den patron jag mest använder, HP303, så finner jag ganska stora skillnader. Bland ett antal nätleverantörer samt Clas Ohlson så är 123ink.se den billigaste. Detta då även frakten på 49:- är inräknat.

20-02-17
Efter tio år med Windows 7 så har Microsoft upphör med supporten. För de som ännu inte avser byta till exempelvis Windows 10 så är det dock bra att läsa mer om detta här!

20-04-10
Produkey som finns att hämta gratis på nätet kan vara användbar om du behöver göra en ominstallation av ex.vis Windows 10. Om du ex.vis uppdaterat från 7:an är det inte säkert att du har rätt produtnyckel för en ominstallaton. Detta speciellt om du bytt ut delar i datorn som Microsoft inte känner igen.

20-02-11
När datorn och program inte funkar som det ska kan en lösning vara en ominstallation. Med det här verktyget rätt hanterat så sparas både dina filer och program. Dock, innan du kör det så gör en kopia av hårddisken av det du har. Läs mer här.

Har du ej tillräcklig bra täckning på ditt WiFi? För att testa kvalitén på det trådlösa nätverket har Netgear en lämplig app till din smartphone/tablet. Med WiFi Analytics som du kan hämta hem från Google Play går det att mäta på olika platser i din fastighet. Tänk även på när du testar att olika värden kan förekomma när du testar med olika smartphones. Nyare sådana ger normalt ett högre värde så använd samma utrustning vid utvärdering. Har du en router med dual-band, 2,4GHz/5GHz, kan du ju ändra till det bästa. Men det är inte säkert att ditt nätverkskort klarar det. Men även lösningar till detta finns. Det kan vara mycket annat som konkurrerar på 2.4-bandet som trådlösa möss, grannen kanske kör på samma kanal eller att de överlappar varandra. 5 GHz ger snabbare och starkare signalstyrka än 2.4 GHz, men på bekostnad av räckvidd.

-50 till -75 dBm – hög signal,
-76 till -90 dBm – medelgod signal,
-91 till -100 dBm – svag signal,
-101 till -120 dBm – dålig signal

Microsoft släppte nyligen sin nya version av webbläsaren Edge och är nu månt om att folk ska börja använda den. Så pass att Windows 10-användare som använder Firefox rapporterat att de börjat se i annonser eller "förslag" i startmenyn som undrar om det inte är dags att köra på edge istället? Något som först uppmärksammades av Betanews.
För stunden finns inga rapporter om att användare som kör andra webbläsare än Firefox ska ha sett liknande meddelanden.
Detta är inte första gången Microsoft använder Windows 10:s startmeny för att marknadsföra sina egna produkter. Vill du stänga av funktionen kan du gå till "Inställningar", "Anpassning", "Start" och slå av "Visa emellanåt förslag på Start".

20-01-23
När du samlar både mobilabonnemang och bredband hos Telia kan du välja mellan mer surf i mobilen, snabbare bredband eller ett mobilt bredband – helt utan extra kostnad. Om detta kan du läsa om på www.telia.se/privat/erbjudanden/samla-mer eller alt. klicka här!

På sidan finns även att kika på "Vanliga frågor". 20 GB är ju inte så mycket om man streamar. Med Netflix kan det "gå åt" cirka 3 GB/tim med HD-kvalité.

Som Telia kund kan du även koppla upp dig på Telia Play. Med Telia Play ser du på tv och film var, när och hur du vill via dator, mobil och surfplatta. Vistas du ex.vis utomlands är det ett bonus att kunna kolla in sina favoritprogram. Dock har vissa hotel segt WiFi så där har jag själv haft problem.

19-12-08
Nu när uppfinningsrikedomen bland kriminella hela tiden ökar så är det inte enbart det man gör på nätet som kan vara av intresse för dessa. Hos "Adressändring" kan du med "adresslåset" ändra din postadress/uppehåll/eftersändnig med ditt BankId vilket hindrar obehöring användning.

Hos Skatteverket kan du även hindra med BankId att någon ändrar din folkbokföringsadress. Detta kräver då att du själv aktiverar dessa tjänster.

Lagfartskapning som inte varit så vanlig men dock att det förekommer. "Mina meddelanden" är en tjänst som Skatteverket administerar där bl.a. Lantmäteriet är anslutet. När ändring görs om en lagfart så sänder de ett meddelande via "Mina Meddelanden" till nuvarande ägare.

Handlar du på "Onlinebutiker" där Klarna ansvarar kan du på deras hemsida göra tillägget att alltid godkänna köp med BankID för att köpet ska genomföras. Med PayPal har du inte den möjligheten.

Har du installerat Swish på din enhet kolla att överföringen går till rätt adress innan du skickar iväg den. Kan bli något stressigt om du står där kön är lång efter dig. Ditt bankkort kan vara klar för möjligheten att "blippa". Det belopp som är godkänt för "blip" kan vara olika beroende på vilken bank du är ansluten. 200-350 kan vara det som gäller. Efter 4-5 "blip" får du oftast dock slå in en god. Normalt står banken för uttagna belopp om du förlorar kortet. Banken kan även spärra möjligheten för "blip".

Om du beställer en tjänst eller varor som ex.vis levereras varje månad och du anger ditt bankkod tillsammans med cvc-koden, Card Security Code, bör du vara extremt försiktig. Där kan företaget dra en summa varje månad och kaske höjer priset. Sedan kan det vara besvärligt att komma ur abonnemanget. Företaget som drar summan kan finnas på Irland och företaget du beställde varan av uppfattade du var ett företag som finns (fanns) i Sverige.

Kanaler på 2.4 GHz bandet som inte överlappar varandra är 1, 6 eller 11. Man kan även byta antenner på routerna om de kan skruvas ut. Dessa kan införskaffas hos www.kjell.com. Det finns en standard hur antennen kopplas in i routern. På min router från Dovado var det inga problem att skruva ut dem.

19-08-22
Med en laptop med inbyggd kamera kan det kännas osäkert om kameran är uppkopplad och kan användas otillbörligt. Har du Windows 10 kan du gå in på "Inställningar/Sekretess och stäng av kameran när du själv inte använder den.

19-08-20
Att handla på nätet kan stundtals kännas osäkert. Speciellt när personnummer ska anges. Många sidor har inte SSL- cerifikat installerat vilket möjliggör avlyssning av trafiken fram till den server där hemsidan ligger på. Klarna som många använder för att få betalt för beställda varor har möjligheten att säkra sin betalning med användning av mobilt Bank-ID. Dock kräver det att man manuellt aktiverar den extra säkerheten. Ett annat är att ha ett virusskydd som exempelvis F-secure där man med det tillägg som är gratis skapar en så kallad VPN-tunnel med F-secure Freedome. Där "gömmer" man sin IP-adress. Där kan man även ange IP-adress kopplat till andra länder. Kan vara användbart vid vissa streaming-tjänster eller när man själv är utomlands och vill kolla TV4 Play/SVT Play. VPN-tunneln kan dock sacka ned hastigheten på nätet något!

19-02-04
Om datorn börjar kännas seg och kanske även tar lång tid för uppstart kan några enkla åtgärder sätta lite bättre fart. Läs här anvisningen vad som kan göras. Om du vill investera i en hårddisk kan du ha både en SSD som är snabb och som inte har några mekaniska delar och en mekanisk som rymmer mycket data. Detta under förutsättning att det finns plats. På SSD:n kan du lämpligen lägga operativsystemet och de program som du använder oftast. En SSD är relativt dyr och rymmer inte lika mycket som en mekanisk. På den senare kan du ha filmer, egna filmer/foton etcetera.

19-01-21
När inkopplingen från dosan väggen till TV, PC eller andra enheter inte fungerar särskilt bra med kabel kan trådlöst vara en lösnig. Om enheterna är långt från routern kan det här kanske passa. Goggle har en intressant lösning med antal valfria mesh som även ska vara lätt att installera. Snart kommer D-link med första Easymesh-systemet – COVR-1102 där även andra tillverkares tillbehör ska kunna användas.

18-12-20
Säkerheten är viktig och speciellt när det gäller trådlösa nätverk. Hackare kan enkelt avlyssna nätverkstrafik eftersom det handlar om vanliga radiosignaler. De kan extrahera information som lösenord och kreditkortsnummer om inte trafiken är krypterad. Det är därför du ska undvika okända öppna nätverks som du hittar ute på stan, på flygplatser, kaféer och så vidare.

Samma tänk ska gälla ditt hem. Ett öppet nätverk innebär bland annat fara för att trafiken avlyssnas, men även att någon hackar sig vidae i dit nätverk och tar sig in i router och datorer. Ytterliggare en fara är att det görs olagliga nedladdningar via din internetanslutning. Ändra om möjligt både användarnamn (som nästan alltid är Admin och administrationslösenord.

Aktivera WPA2-Personal (visas ibland som WPA2-PSK) och sätt krypteringsmetoden till AES. Ange ett lösenord som inte ska vara administrationslösenordet till routern, utan det lösenord som användarna ska ange på alla anslutande enheter. Det ska givetvis också vara säkert. Ett säkerhetsprogram som F-secure, Kaspersky eller Norton har ofta ett tillägg som VPN som "tunnlar" din trafik. Den kan även användas för att du ska dölja din IP-adress. Användbart om du vill kika på någon strömmande tjänst som inte tillåter dig då tjänsten finns i ett annat land än där du befinner dig. Tänk även på att ta backup på dina filer och får du in oönskade program i din dator är det ovärderligt att du ordnat så att du har ett startprogram på skiva eller på en minnessticka. Lika viktigt är att du gjort en avbildning av din dator med en "ISO-fil" så du kan återställa den till den tidpunkt du gjorde filen. Uppdatera den när du exempelvis lägger in nya program.

Det kan även vara idé att använda sig av en mer avancerad router än kanske den som följer med abonnemanget. Med den som du köper kan du göra fler inställningar och uppgradera mjukvaran, exempelvis med olika fabrikat av 4G modem . Nu kan fler prylar kopplas in på nätet för att styra funktioner som exempel i kylskåp, luft- och jordvärmepumpar eller kameror för övervakning. Dessa inkopplingar finns även en risk med för att möjliggöra intrång. Med ett gemensamt namn, Internet of things (IoT/Sakernas internet).

Kommer du inte åt routern kan du koppla in den direkt i PC:n med en kort datakabel (TP). Använd LAN uttaget på PC:n och på routern någon av uttagen, dock inte LAN. Vid konfigurationen så har 2.4 GHz bandet bätte genomslag i fastigheter då golv och väggar försämrar signalen. Bor du i en fastighet där flera är uppkopplade kan 5 GHz vara ett bättre val eller alternativt ändra kanalinställningen på 2.4 GHz. Du kan även prova på att rikta om antennerna på routern och flytta/vrida på PC:n. Mottagningsantennerna på en bärbar dator sitter ofta i locket.Kommer du inte åt routern kan du koppla in den direkt i PC:n med en kort datakabel (TP). Använd LAN uttaget på PC:n och på routern någon av uttagen, dock inte LAN. Vid konfigurationen så har 2.4 GHz bandet bätte genomslag i fastigheter då golv och väggar försämrar signalen. Bor du i en fastighet där flera är uppkopplade kan 5 GHz vara ett bättre val eller alternativt ändra kanalinställningen på 2.4 GHz. Du kan även prova på att rikta om antennerna på routern och flytta/vrida på PC:n. Mottagningsantennerna på en bärbar dator sitter ofta i locket. För att komma åt inställningar så kan du i webbläsarhuvudet skriva ip-numret till routern som skiljer sig åt beroende på fabrikat. Det kan exempelvis vara: http://192.168.254.1/

Kommer du inte åt routern kan du koppla in den direkt i PC:n med en kort datakabel (Cat6 oskärmad 3 m för cirka 100:-). Använd LAN uttaget på PC:n och på routern någon av uttagen, dock inte LAN. Vid konfigurationen så har 2.4 GHz bandet bätte genomslag i fastigheter då golv och väggar försämrar signalen. Bor du i en fastighet där flera är uppkopplade kan 5 GHz vara ett bättre val eller alternativt ändra kanalinställningen på 2.4 GHz. Du kan även prova på att rikta om antennerna på routern och flytta/vrida på PC:n. Mottagningsantennerna på en bärbar dator sitter ofta i locket. Installation görs med en App och smarphones kamera läser av en QR kod på en av enheterna.

18-08-02
För att till ett mer bekvämt pris kunna få upp hastigheten i fibern där den ligger lågt är ett tips att köpa en repeater/extender. I mitt fall från Netgear hos Clas Ohlson och koppla in den på eluttaget. Med de ställbara antenner som finns på routern och repeatern kan man med sin smartphone och Appen Wifi Analyzer eller ännu bättre Netgears WiFi Analytics se hur den optimala signalen med antenner ska ställas alternativt hur datorn placeras. Där kan man även se vilka andra WiFi nätverk som finns inom räckhåll. Kör de på samma kanal kan en löstning vara att byta till en kanal som är minst belastad.

Detta kräver åtgärder i routern och Själv satte jag in repeatern i ett annat eluttag och anslöt även med en kortare TP-kabel från repeatern till datorn. Då ökade hastigheten med 3 ggr. Netgears repeater kostar ett par hundra och priset på datakabeln är försumbar. Att köpa en effektivare router än den som levereras av Telia kan bli relativt dyrbart om man behöver en högklassig sådan. Dessutom kan man inte vara säker på att det hjälper. Hur nätverkskort och antenner sitter i datorn och kvalitén på dessa kan ha avgörande betydelse. Därför i mitt fall var en LAN-kabel ett bra alternativ. Ett annat alternativ är ett så kallat mesh nätverk från exempelvis hos Kjell & Company (www.kjell.com) eller hos Webhallen (www.webhallen.com). Där finns bl a från TP Link Deco, men då hamnar man på andra summor. Till sist har 2.4 GHz bandet bättre räckvid än 5 GHz.