Den färdiga versionen av Android 15 har börjat rullas ut på utvalda telefoner, vilket redan väckt stor uppmärksamhet.
Uppdateringen är tills vidare endast tillgänglig på Pixel- och OnePlus-enheter, men den väntas snart komma till fler modeller.
Android 15 har varit efterlängtad av användare världen över, då den erbjuder flera nya funktioner som skapat stor entusiasm. Bland annat introduceras Privat Rum och en ny funktion för att upptäcka stöldförsök. Det är dock viktigt att notera att Android 15 endast är kompatibelt med enheter som har minst 32 GB lagringsutrymme. Det innebär att billigare telefoner och surfplattor med mindre lagring inte kommer att kunna ta emot uppdateringen.
Anledningen är att Google infört ett nytt krav som innebär att tillverkare måste säkerställa att enheter som levereras med Android 15 har minst 32 GB intern lagring. Telefoner med 16 GB lagring blir därmed inkompatibla med den nya versionen.
Enligt Android Authority har Google bekräftat att inga enheter med Android 15 får ha mindre än 32 GB lagringsutrymme. Kravet gäller både nya smartphones och befintliga modeller som vill uppgradera.
Business Insider påpekar dock att Google inte kan hindra tillverkare från att skapa telefoner med mindre lagring om de använder open source-versionen av Android, eftersom licensvillkoren inte tillåter sådana begränsningar. Däremot kan Google ställa kravet för enheter som vill inkludera Google Mobile Services (GMS), som Google Play, Maps och Gmail.
Många billigare telefoner levereras idag redan med minst 128 GB lagringsutrymme, men det finns fortfarande modeller som har mindre. Eftersom smartphones kan bli långsammare när lagringen är nära full, syftar Googles nya krav till att förbättra prestandan.
Bland nyheterna i Android 15 finns:
Privat Rum: Ett dolt område där känsliga appar kan lagras och som skyddas av PIN-kod, mönster, lösenord eller biometrisk autentisering. Till och med en separat Google Play Butik finns i detta läge.
Stölddetektionslås: Använder AI för att känna av om telefonen rycks ur handen, och låser då automatiskt enheten.
Sparade app-par: Möjlighet att öppna två favoritappar sida vid sida.
Apparkivering: Google Play Butik kan automatiskt arkivera oanvända appar för att frigöra lagringsutrymme.
Skärmupptagningsvarningar, jämnare ljudnivå, buggfixar och ny funktion för att visa batteriets hälsostatus i procent – så att användaren kan se hur mycket kapacitet batteriet har kvar jämfört med när det var nytt.
Om din telefon är i mellanklassen eller bättre och högst två år gammal är chansen stor att du kommer att få Android 15. Enligt TechRadar kommer även många äldre och billigare telefoner att kunna ta emot uppdateringen.
Nedsläckning av 2G och 3G
Under 2025 kommer 3G nätet att släckas ned hos mobiloperatörerna. Dock behåller Telia 2G till 2027. Läs mer om detta här!
Mobilnäten 2G och 3G ska släckas ned 2025 och övergången till kan drabba många svenska bilägare. Förutom rena komfortfunktioner, som exempelvis fjärrstyrd parkeringsvärmare, riskerar bilägare i förlängningen körförbud om bilens eCall-knapp för nödanrop slutar att fungera.
Vilka bilar berörs? Det är främst bilar tillverkade mellan cirka 2010 och 2020 som kan påverkas av nedstängningen av 2G- och 3G-näten. Äldre bilar har sällan uppkopplade funktioner, och nyare modeller är oftast utrustade med 4G eller eSIM.
När din Windows10 dator inte underhålls
Vad du kan göra med din gamla dator istället
Här på redaktionen skulle vi aldrig drömma om att slänga en välfungerande dator när den fortfarande har många goda år kvar i sig.
Här kommer några bra förslag på hur du kan fortsätta att använda din gamla PC trots att Microsoft har bedömt att den är för lätt för att köra Windows 11.
**Fyra bra alternativ för din dators ålderdom
Du kan välja att fortsätta använda Windows 10 på din gamla dator. Installera ett bra antivirusprogram på den och använd den för underhållning eller arbete. Det finns på en avrådan från att använda den för bankärenden på nätet och webbplatser där du anger personlig information.
Installera gratis Linux-systemet Ubuntu, där du får säkerhetsuppdateringar även efter oktober när uppdateringarna för Windows 10 upphör.
Ignorera Microsofts rekommendationer och tvinga in Windows 11 i datorn, även om det egentligen inte stöds.
Välja Googles kostnadsfria operativsystem ChromeOS.
Köpa ytterligare uppdateringar antingen från Microsoft eller företaget via patchar, som erbjuder sig att stödja Windows 10 fram till 2030.
Kvartspriser på el
Den 11 juni 2025 börjar elbörsen Nord Pool handla el per kvart i stället för per timme. Normalt för de med timprisavtal kommer med automatik
övergå till kvartspriser. Innan du tänker byta ditt avtal till tim-/kvartspriser så kan du försäkra dig om att om du inte blir nöjd kunna
byta tillbaka till ett annat avtal ex.vis det du hade tidigare. Då jag tills vidare har Vattenfall som leverantör ska det inte innebära några
hinder och samma gäller Ellevio. Läs mer om detta här!
Reklamationsrätt
Ävem om t.ex Elon säljer en vara med 2 års garanti har du alltid 3 års reklamationsrätt på ursprunliga fel från företaget. Efter 2 år ligger bevisbördan på dig, d v s att inte du har förorsakat felet. Du kan då begära en ny eller en som motsvarar den du köpte.
● Var medveten om skillnaden mellan felparkeringsavgift (utfärdad på allmän plats av kommun eller polis) och kontrollavgift (utfärdad på privat mark), eftersom överklagandeprocessen skiljer sig åt.
● Felparkeringsavgift måste alltid betalas, även om du tänker överklaga, medan kontrollavgift kan bestridas. Då är det upp till parkeringsbolaget att gå till domstol.
● Dokumentera noggrant hur din bil är parkerad genom att ta bilder med din kamera direkt efter parkering.
● Om du har betalat via en app, ta en skärmdump som bevis på betalningen och tidpunkten. Var noggrann med att slå in rätt registreringsnummer, kontrollera din gps-position och att du betalar för rätt zon, eftersom apparnas villkor ofta lägger ansvaret på användaren.
● Om du misstänker fel i själva parkeringsappen kan det finnas möjlighet att överklaga med hänvisning till att det inte fanns enkla och lagliga betalningsmöjligheter.
● Om du anser att parkeringsboten är felaktig, dokumentera brister i skyltningen, till exempel om vägmärken saknas, är otydliga, felplacerade, vridna eller på annat sätt felaktiga.
● Information om hur skyltar ska vara utformade och placerade finns hos Transportstyrelsen.
● Vid ett överklagande, beskriv tydligt och konkret varför parkeringsboten är felaktig, med fokus på fakta och juridiska argument snarare än känslor eller allmänna klagomål.
● Begär ut allmänna handlingar som eventuellt kan ge stöd åt din talan.
● Ha i åtanke att om allting var korrekt enligt gällande regler, finns det förmodligen inget juridiskt stöd för ett överklagande.
HDR10
Netflix har nu börjat stödja HDR10+, och Samsung är den första stora tillverkaren att haka på.
Företaget bekräftar att vissa av deras TV-modeller och skärmar nu kan visa filmer och serier från Netflix i ännu bättre bildkvalitet.
Det handlar framför allt om Samsungs nyare enheter. Stödet gäller 2025 års modeller av Neo QLED-, OLED- och Lifestyle-TV, samt Smart Monitor M7, M8 och M9 från både 2024 och 2025, enligt Bright.nl.
Netflix har börjat streama innehåll i HDR-formatet HDR10+, utöver de befintliga formaten HDR10 och Dolby Vision. Detta ska innebära bättre bild för enheter som stöder HDR10+, särskilt Samsung TV-apparater, eftersom Samsung aldrig har haft stöd för Dolby Vision.
HDR10+ använder, likt Dolby Vision, dynamisk metadata för att optimera bildkvaliteten. Detta ska i teorin resultera i bättre kontrast och färgåtergivning jämfört med vanliga HDR10 som använder statisk metadata.
Netflix använder även AV1-kodeken för att koda HDR10+-innehåll. Detta innebär att din TV eller streamingenhet måste stödja AV1 för att kunna visa HDR10+, vilket många nyare TV-apparater har stöd för. Om din TV dock stöder både Dolby Vision och HDR10+ kommer Netflix att prioritera Dolby Vision. HDR10+ stöds också av vissa mediaspelare, till exempel Apple TV 4K (3:e generationen) och Google TV Streamer.
Än så länge har Netflix lagt till HDR10+ till ungefär 50 procent av sitt mest sedda innehåll. Målet är dock att hela HDR-katalogen ska finnas tillgänglig i HDR10+ i slutet av 2025. Netflix kommer att fortsätta att ta emot masters i Dolby Vision-format och sedan konvertera dessa till HDR10+, HDR10 och SDR.
Även användare med en Samsung Galaxy-smartphone eller en Google Pixel kan redan nu ta del av HDR10+ på Netflix. Om du har en sådan enhet kan du alltså se fram emot förbättrad bildkvalitet när du streamar.